Kulajda

By 3:38

Buď ji milujete nebo ji nesnášíte. Nic mezitím neexistuje.
A jelikož Jeňa je tím druhým typem člověka, těšila jsem se, až pojede na víkend domů a já si ji budu moct bez sebemenších výčitek uvařit.

No Jeňa nakonec domů nejel, ale i tak mě žádné výčitky nepronásledují. Měl fazole.



Na hrnec této vynikající polévky budeme potřebovat:

  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 střední cibuli
  • dvě hrsti čerstvých nebo sušených hub, které necháme v misce nasáknout vodu
  • lžíci másla a asi 2 lžíce oleje
  • 5 středních brambor
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany (minimálně 30%)
  • 2 - 3 lžíce octa
  • 2 - 3 lžíce cukru
  • hrst čerstvého kopru
  • bobkový list, nové koření
  • sůl a pepř na dochucení
+ vejce vařená natvrdo nebo ztracená vejce na podávání

Postup: 

Na dně hrnce si necháme rozpustit máslo s olejem a celé to zaprášíme moukou - vytvoří se nám tím jíška. Jakmile jíška začne vonět a hnědnout, přilijeme horký vývar - tak by nám neměly vzniknout hrudky. Přidáme očištěné a na drobno nakrájené brambory, nové koření a bobkový list.
V pánvičce si mezitím necháme zesklovatět cibuli a lehce orestujeme hříbky a celou směs pak přihodíme do polévky.
Vaříme asi 15 minut, než brambory úplně změknou. 
Z polévky vyndáme bobkový list a nové koření a přihodíme do ní nadrobno nakrájený čerstvý kopr. 
Zalijeme smetanou a ochutíme na sladko-kyselo. V konečném dochucování je vždy malý háček, protože každý má rád a je zvyklý na něco jiného a taky je v tom tak trošku umění. Já dávám asi 3 lžíce octu a 3 lžíce cukru.
Jestli je potřeba, celou polévku dochutíme ještě solí a pepřem.

Polévku podáváme s vařeným vejcem. 


Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář!