Kulajda
Buď ji milujete nebo ji nesnášíte. Nic mezitím neexistuje.
A jelikož Jeňa je tím druhým typem člověka, těšila jsem se, až pojede na víkend domů a já si ji budu moct bez sebemenších výčitek uvařit.
No Jeňa nakonec domů nejel, ale i tak mě žádné výčitky nepronásledují. Měl fazole.
Na hrnec této vynikající polévky budeme potřebovat:
- 5 lžic hladké mouky
- 1 střední cibuli
- dvě hrsti čerstvých nebo sušených hub, které necháme v misce nasáknout vodu
- lžíci másla a asi 2 lžíce oleje
- 5 středních brambor
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 250 ml smetany (minimálně 30%)
- 2 - 3 lžíce octa
- 2 - 3 lžíce cukru
- hrst čerstvého kopru
- bobkový list, nové koření
- sůl a pepř na dochucení
+ vejce vařená natvrdo nebo ztracená vejce na podávání
Postup:
Na dně hrnce si necháme rozpustit máslo s olejem a celé to zaprášíme moukou - vytvoří se nám tím jíška. Jakmile jíška začne vonět a hnědnout, přilijeme horký vývar - tak by nám neměly vzniknout hrudky. Přidáme očištěné a na drobno nakrájené brambory, nové koření a bobkový list.
V pánvičce si mezitím necháme zesklovatět cibuli a lehce orestujeme hříbky a celou směs pak přihodíme do polévky.
Vaříme asi 15 minut, než brambory úplně změknou.
Z polévky vyndáme bobkový list a nové koření a přihodíme do ní nadrobno nakrájený čerstvý kopr.
Zalijeme smetanou a ochutíme na sladko-kyselo. V konečném dochucování je vždy malý háček, protože každý má rád a je zvyklý na něco jiného a taky je v tom tak trošku umění. Já dávám asi 3 lžíce octu a 3 lžíce cukru.
Jestli je potřeba, celou polévku dochutíme ještě solí a pepřem.
Polévku podáváme s vařeným vejcem.
Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI
0 komentářů
Děkuji za Váš komentář!