Pečená kuřecí stehna a mangové čatní
Je neděle a to u nás doma znamená, že na oběd máme vždycky maso. Přestože jsme všežravci, tak maso se u nás jí jen sporadicky. Nepřijde mi to ani zvláštní, jsem na to zvyklá už odmalička. Přemýšlela jsem, co teda udělám, a napadly mě jenom dvě možnosti - pečené kuře anebo plněné kuřecí kůže podle receptu Ládi Hrušky.
Do včerejšího večera jsem netušila, že někdo jako Láďa vůbec existuje a že by někdo takový existovat mohl. Ještěže mám tak skvělé kamarádky, od kterých se vždy dozvím něco nového. Tímto díky!
Ale konec ironie.
Nejsem zrovna fanouškem kuřecích pokrmů, ale pečené kuře, to neodmítnu nikdy! Zvláště když je tak šťavnaté jako tohle.
Mimochodem, už jste někdy jedli čatní? A víte vůbec, co čatní je? Čatní pochází z Indie, kde slouží jako základní dochucovadlo téměř každého jídla. Je to hustá omáčka, kterou můžeme udělat z jakéhokoli ovoce. Mám na něm ráda tu pestrost chutí - zároveň sladké, slané, kyselé i ostré. (Měly by se do něj dávat i hrozinky, ale v naší rodině je celá moje generace bytostně nesnáší. Proto je s radostí vynechávám).
Věřte mi, celé je to jedna velká mňamka.
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 4 kuřecí stehna
- 8 středních brambor
- 2 mrkve
- půlku celeru
- jeden citron
- 100 g másla
- 100 g anglické slaniny
- 6 stroužků česneku
- pár snítek tymiánu
- sůl, pepř a olivový olej
- mango
- 2 středně velké červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 5 polévkových lžic cukru
- 5 polévkových lžic vinného octa
- zázvor
- hřebíček
- skořici
- mleté čili nebo čerstvá čili paprička
- sůl a pepř
- kdo má rád hrozinky, přidá jich asi plnou hrst
Nejdříve oloupeme a nadrobno nakrájíme mango. To samé uděláme s cibulí a vše hodíme do hrnce. Přidáme prolisovaný česnek, hořčici, cukr a ocet. Ochutíme podle našich chutí - já mám ráda čatní ostřejší, takže jsem dala na jemno nastrouhaný kus zázvoru velikosti palce, 3 hřebíčky, půl čajové lžičky mleté skořice, půl čajové lžičky mletého čili a špetku soli a pepře.
0 komentářů
Děkuji za Váš komentář!