Jahodový cheesecake

By 10:54

Bratránek měl narozeniny. Díky svým superultraúžasným matematickým schopnostem jsem vypočítala, že už mu je čtvrt století + 2. Je to neuvěřitelné, jakoby to bylo včera, co jsme si hráli na pískovišti (obrazně řečeno, myslím, že ve skutečnosti jsme si spolu na pískovišti nikdy nehráli). 
A jelikož mám teď práci, kde pořád dokola peču samé cheesecaky, doma jsem tudíž tento stereotyp nemohla porušit. Ale ne, když Vás poprosí milovaná teta, uděláte s radostí cokoli.

A tak ho tady pro Vás mám. Jahodový cheesecake, který podle Jeni chutnal jako termix. Tak vlastně nevím, jestli se mám stydět a radši ho tady nezveřejňovat NEBO jestli Jeňa už kvůli pivu ztratil všechny své chuťové buňky.

Ale co. Vyzkoušejte ho upéct a nebo si skočte do sámošky pro jahodový termix a při jeho pojídání se koukněte na následující fotky. Výsledek možná bude stejný.


Na korpus budeme potřebovat:
  • 250 g sušenek lotus (nebo nějakých jiných dobrých máslových sušenek)
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g másla
Na dort budeme potřebovat:
  • 800 g ricotty 
  • 150 - 200 g cukru krupice
  • 20 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 150 ml minimálně 30% smetany
  • 200 g jahod
Na dozdobení:
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • jahody nakrájené na plátky
Samozřejmě, že receptů na cheesecaky je asi milion. Můžou se použít různé typy krémových sýrů. My Češi rádi všechno nahrazujeme a myslím, že ani u cheesecaků neděláme výjimky - tvaroh, lučina, pomazánkové máslo... Já jen chtěla ukázat svůj ricottový recept.

Takže postup: 

Nejdříve si uděláme korpus. Dno pečící formy si vyložíme pečícím papírem. Sušenky nameleme v robotu na jemno, dáme je do mísy, kam přisypeme cukr a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme a vysypeme do formy. Pomocí skleničky sušenky udusáváme od středu ke krajům - tak by nám měl vzniknout pěkný korpus, který se nebude drolit. Tento korpus dáme do lednice vychladit a mezitím se pustíme do těsta.

Ricottu šleháme ručním šlehačem alespoň 15 minut, kdy začíná být téměř tekoucí. Pak šlehač odložíme a  používáme už jenom kuchyňskou stěrku, aby se nám do těsta zbytečně nevháněl vzduch a tím se netvořily bubliny. Takže prvně k ricottě přisypeme mouku a cukr a vše dobře promícháme. Poté přidáme vajíčka a smetanu a celý proces opakujeme. Nakonec přidáme rozmixované jahody a zase pečlivě celou směs zamícháme. Těsto nalijeme na předem připravený korpus.

Dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli už předem. Prvních patnáct minut pečeme asi na 180°C, další zhruba hodinu a půl pečeme na 150°C. Jak se pozná, že je cheesecake upečený? Zkusíme jím zatřást a pokud jsou kraje tuhé a prostředek se pořád trošku klepe, máme vyhráno.

Necháme pořádně vychladnout a ozdobíme čokoládou, kterou jsme si rozehřáli i s máslem a navrch poklademe dokola plátky jahod.



Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář!