Chilli con carne

By 5:40

Tento typický texaský pokrm je známý po celém světě a každý ho dělá jinak. Jak se říká - sto lidí, sto chutí. A co teprv, když je těchto lidí na planetě asi 7 miliard.

Myslím, že kdokoli miluje pálivé, toto jídlo dozajista ocení.


Na chilli pro 4 osoby budeme potřebovat:

  • olivový olej
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého chilli (kdo má rád víc pálivé, může přidat)
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • plechovku červených fazolí
  • plechovku sekaných rajčat
  • rajský protlak
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 3 papriky (nejlépe každou jiné barvy)
  • 1 lžíci cukru
  • sůl a pepř
  • čerstvou petrželku nebo koriandr
Postup:

Na oleji necháme orestovat nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Přidáme mleté chilli a římský kmín a počkáme, než se nám z koření začne uvolňovat vůně. 
Teď přihodíme maso, které se snažíme vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Když je maso opečené, přidáme nadrobno nakrájené papriky a rajčata. Přidáme protlak a vše zalijeme vývarem a dochutíme cukrem, solí a pepřem. 
Stáhneme plamen, směs přiklopíme pokličkou a necháme asi tak 20 minut probublávat. Nakonec přidáme propláchnuté fazole a necháme ještě tak dobrých 5 minutek povařit.

Hotové chilli necháme ještě asi deset minut odpočinout - jen tak se krásně propojí všechny chutě.

Chilli con carne by se mělo podávat s koriandrem. Avšak k mojí smůle ho nemůžu ani cítit. Je to jedna z mála věcí, které k jídlu nesnesu, takže místo něho používám hladkolistou petrželku. Jestli máte koriandr rádi, určitě si jím tento pokrm vylepšete.


Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář!