Chilli con carne
Tento typický texaský pokrm je známý po celém světě a každý ho dělá jinak. Jak se říká - sto lidí, sto chutí. A co teprv, když je těchto lidí na planetě asi 7 miliard.
Myslím, že kdokoli miluje pálivé, toto jídlo dozajista ocení.
Na chilli pro 4 osoby budeme potřebovat:
- olivový olej
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku mletého chilli (kdo má rád víc pálivé, může přidat)
- 1 lžičku římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- plechovku červených fazolí
- plechovku sekaných rajčat
- rajský protlak
- 300 ml hovězího vývaru
- 3 papriky (nejlépe každou jiné barvy)
- 1 lžíci cukru
- sůl a pepř
- čerstvou petrželku nebo koriandr
Postup:
Na oleji necháme orestovat nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Přidáme mleté chilli a římský kmín a počkáme, než se nám z koření začne uvolňovat vůně.
Teď přihodíme maso, které se snažíme vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Když je maso opečené, přidáme nadrobno nakrájené papriky a rajčata. Přidáme protlak a vše zalijeme vývarem a dochutíme cukrem, solí a pepřem.
Stáhneme plamen, směs přiklopíme pokličkou a necháme asi tak 20 minut probublávat. Nakonec přidáme propláchnuté fazole a necháme ještě tak dobrých 5 minutek povařit.
Hotové chilli necháme ještě asi deset minut odpočinout - jen tak se krásně propojí všechny chutě.
Chilli con carne by se mělo podávat s koriandrem. Avšak k mojí smůle ho nemůžu ani cítit. Je to jedna z mála věcí, které k jídlu nesnesu, takže místo něho používám hladkolistou petrželku. Jestli máte koriandr rádi, určitě si jím tento pokrm vylepšete.
Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI
0 komentářů
Děkuji za Váš komentář!