Bramborové gnocchi

By 13:54

Nesnáším zkouškové. Člověk musí zapojit všechny své mozkové buňky, a to strašně bolí. Zvláště mě. Navíc ani nejde odhadnout, jestli danou zkoušku dáte, protože podle mě je celá vysoká škola z větší části spíše o štěstí. A konec konců...k čemu ta vysoká škola v dnešní době vlastně je?

Ale takhle prý filozofuju každé zkouškové, říkal Jeňa. Tak teda budu doufat, že zase všechno zvládnu. Jediné, co mě může utěšit je fakt, že nabudu spoustu nových informací (haha).

Ne, kecám. Jediné, co mě může utěšit, je dobré jídlo.




Na noky budeme potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 100 g polohrubé mouky 
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

Brambory si dáme i se slupkou celé vařit do osolené vody. Záleží na velikosti brambor, ale vaříme zhruba patnáct minut. 
Ještě horké brambory oloupeme a nastrouháme na tenkém struhadle. Přidáme vejce, mouku a ochutíme solí. Vznikne nám lepkavé těsto a je třeba pracovat rychle, protože chladnutím se stává ještě lepivějším a moukou tento problém nevyřešíme. 
Pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které postupně házíme do vroucí osolené vody.
Noky se vaří asi zhruba tři minuty. Poté vyplavou na povrch.

Na omáčku budeme potřebovat:
  • 150 g slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení čerstvého baby špenátu
  • 1 balení cherry rajčátek
  • smetanu
  • bazalku
  • olivový olej
  • sůl a pepř
+ nastrouhaný parmazán nakonec

Postup: 

Do hluboké pánve dáme asi lžíci olivového oleje a pořádně rozpálíme. Nakrájíme slaninu na kostičky a necháme na oleji lehce seškvařit. Přihodíme na větší kousky nakrájenou cibuli a stroužky česneku nakrájené na plátky. Jakmile začne česnek chytat lehce zlatavou barvu, přihodíme špenát a počkáme, až se nám tím teplem zmenší na desetinu svého objemu. Poté přihodíme na půlky nakrájené cherry rajčátka a chvilku podusíme. Zalijeme smetanou a necháme povařit zhruba dalších deset minut, než nám vznikne hustá omáčka. Osolíme, opepříme a přihodíme lístky bazalky.


Noky podáváme s omáčkou a jemně nastrouhaným parmazánem. Zdobíme lístečky čerstvé bazalky.

Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI



0 komentářů

Děkuji za Váš komentář!