Polévka z červené řepy

By 7:01

Myslím si, že hodně lidí červenou řepu podceňuje, protože ji mají zažitou jako něco nechutného ze školní jídelny. Myslím si, že jestli jste i Vy tento případ, měli byste to přehodnotit a dát řepě šanci.
Já osobně řepu miluju na všechny možné způsoby - nejradši mám asi ale polévku.

Je prostě báječná a v tyto chladné deštivé dny vážně přijde vhod.



Na větší hrnec řepové polévky budeme potřebovat:
  • tři středně velké řepy
  • tři mrkve
  • tři velká rajčata
  • pět menších brambor
  • dva stroužky česneku
  • jednu větší cibuli
  • jednu čili papričku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, cukr a ocet na dochucení
  • zakysanou smetanu a petrželku
Postup:

Do většího hrnce si dáme rozehřát olivový olej. Jakmile je rozpálený, přisypeme nadrobno nakrájenou cibulku spolu s na plátky nakrájeným česnekem a necháme zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a nadrobno nasekanou čili papričku.
Kdo chce, může přidat rajčata bez slupky, já mám ale slupku ráda. Slupky se zbavíme tak, že rajčata nahoře nakrojíme nožem do tvaru křížku, dáme je do hrnce a na tři minuty spaříme vařící vodou - pak půjdou krásně oloupat.
Oškrábeme brambory, mrkev a oloupeme červenou řepu. Vše nakrájíme na menší kousky a hodíme do hrnce. Osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vodou asi tak dva až tři centimetry nad zeleninu. (Musíme myslet na to, že polévka se vaří dlouho, takže se dost vody vypaří).
Necháme vařit asi hodinu a půl, dokud není všechno měkké. Přidáme nakrájenou petrželku, ochutíme octem a cukrem - každý podle svojí chuti. Mě ale maminka odmalička učila dávat cukr s octem v poměru 1 lžíce cukru na 2 lžíce octa.

Před podáváním přidáme kopeček zakysané smetany a ozdobíme petrželkou. 

Dobrou chuť!
ČAUKIMŇAUKI

2 komentářů

Děkuji za Váš komentář!